Zonnepanelendelen project Gorter

Elize Energie heeft in het najaar van 2019 Melkveebedrijf Bruunshoge VOF in Makkinga verder verduurzaamd door 1.690 zonnepanelen te plaatsen. De zonnepanelen leveren in het eerste volledige productiejaar ca. 461.000 kWh, wat gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van ruim 150 huishoudens.

Op de boerderij worden 200 koeien gemolken, welke zorgen voor 2 miljoen liter melk te produceren. De verduurzaming, door het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de boerderij, past helemaal bij de doelen van het bedrijf. Op het bedrijf draait ook een vergister, welke nu samen met de zonnepanelen zorgt voor een mooie duurzame mix.

Het project werd mede gefinancieerd door zonnepanelenDelen. Deze partij heeft een platform waarmee het ZonneDelen aanbiedt. Iedereen kan hierop inschrijven, vanaf een bedrag vanaf 25 euro. Jaarlijks wordt de zonnedelers een jaarlijks rendement uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject, hetzelfde principe als wanneer je zelf de zonnepanelen op je dak hebt. Op het einde van de looptijd krijg je de eigen investering weer terug. Net zoals bij een obligatie.

Voor Elize Energie een interessante nieuwe samenwerking.