FAQ items aan het laden...
Veelgestelde vragen2019-03-18T08:20:39+00:00

Veelgestelde vragen

Duurzame energie wordt steeds populairder. Met de opkomst van diverse duurzame mogelijkheden voor uw (kantoor)pand of huis, ontstaan er ook vragen over de vele mogelijkheden. Elize is er om deze vragen voor u te beantwoorden. Bekijk hieronder de op dit moment veelgestelde vragen.

Hoeveel kost een SDE+ subsidie als ik deze laat verzorgen door Elize Energie?2019-04-15T12:40:51+00:00

Aanvragen voor SDE+ subsidie tot 500 kWp doen wij voor € 500,00 per aanvraag exclusief B.T.W. Bij opdracht voor een zonnepanelensysteem wordt dit bedrag vervolgens als korting verrekend op uw offerte.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?2019-04-15T07:43:42+00:00

Bent u al enthousiast over het gebruik van zonne-energie? Dan is het interessant om erachter te komen of uw (kantoor)pand of uw huis wel of niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Checklist voor uw huis

Ontdek hier of uw dak al dan niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

 1. Is het dak waar u de panelen op wilt plaatsen uw eigendom? Huurt u een bedrijfsgebouw? Dan is het noodzakelijk dat u van de eigenaar schriftelijk toestemming krijgt voor het plaatsen van zonnepanelen.
 2. Heeft u een platdak of gevel of schuindak gericht op het zuidoosten tot zuidwesten?
 3. Heeft u voldoende dakoppervlak? De benodigde vrije ruimte op uw dak is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Houd rekening met de volgende afmetingen per zonnepaneel: 1m x 1.65m. Minimaal heeft u 5 m2 dakvlak nodig.
 4. Heeft uw dak de gehele dag direct zonlicht? Het spreekt voor zich dat er geen gebouwen of hoge bomen mogen zijn die de panelen in de schaduw zetten. Dit vermindert de opbrengst. Denk echter ook aan obstakels als een schoorsteen of dakrand. Dit kunnen ook bepalende factoren voor uw totale opbrengst zijn. Houd bij het bepalen van obstakels rekening met het draaien van de zon.
 5. Is uw woning aangesloten op het elektriciteitsnetwerk?
 6. Is overal het antwoord ja, dan gaat het naar verwachting altijd lukken. Is het antwoord ook wel eens nee? Ook dan zijn er nog tal van mogelijkheden om een succesvolle installatie te realiseren.

Onze 5 punten checklist vertelt u of uw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Zonnepanelen leveren elke dag en elk jaargetijde rendement op. Ze leveren ook energie als de zon niet schijnt. Met zonnepanelen wekt u uw eigen groene stroom op uit zon- en daglicht.

Denk u dat uw dak niet geschikt is, maar wilt u toch graag zonnepanelen? Kijk ook eens bij onze specials.

Neem dan gerust contact met ons op, wij geven u een passend advies.

Uw bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen?2019-04-15T07:45:24+00:00

Ontdek hier of uw dak al dan niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

 • Is het dak waar u de panelen op wilt plaatsen uw eigendom? Huurt u een bedrijfspand? Dan is het noodzakelijk dat u van de eigenaar schriftelijk toestemming krijgt voor het plaatsen van zonnepanelen.
 • Heeft u een platdak of gevel of schuindak gericht op het zuidoosten tot zuidwesten? Of oost/west?
 • Heeft u voldoende dakoppervlak? De benodigde vrije ruimte op uw dak is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Houd rekening met de volgende afmetingen per zonnepaneel: 1m x 1.66m. Minimaal heeft u 5 m2 dakvlak nodig.
 • Heeft uw dak de gehele dag direct zonlicht? Het spreekt voor zich dat er geen gebouwen of hoge bomen mogen zijn die de panelen in de schaduw zetten. Dit vermindert de opbrengst. Denk echter ook aan obstakels als een schoorsteen of dakrand. Dit kunnen ook bepalende factoren voor uw totale opbrengst zijn. Houd bij het bepalen van obstakels rekening met het draaien van de zon.
 • Is uw bedrijfspand aangesloten op het elektriciteitsnetwerk?

Onze 5 punten checklist vertelt u of uw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Zonnepanelen leveren elke dag en elk jaargetijde rendement op. Ze leveren ook energie als de zon niet schijnt. Met zonnepanelen wekt u uw eigen groene stroom op uit zon- en daglicht.

Schoonmaken van zonnepanelen2019-03-11T19:29:29+00:00

Wij krijgen regelmatig een vraag over het reinigen van de zonnepanelen: “Hoe vaak is het nodig om je zonnepanelen te reinigen?” Hieronder volgen een aantal tips!

Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig met betrekking tot schoonmaken. In principe zijn de panelen zelf reinigend door de zelfreinigende laag. Met een regenbui zal het vuil vanzelf verdwijnen, toch kan af en toe controleren en schoonmaken van de panelen geen kwaad.

Een aantal tips:

 • Inspecteer de panelen een paar keer per jaar. Controleer met name de onderste aluminium rand. Doordat de panelen in een hoek staan zal zich hier wat vuil kunnen ophopen dat door de regen naar beneden is gespoeld.
 • Is er geen zichtbaar hardnekkig vuil (zoals vogelpoep), dan is het gebruik van een tuinslang voldoende om de panelen af te spoelen. Betreedt het dak niet indien dit niet nodig is.
 • Reinig de zonnepanelen bij voorkeur ’s avonds of ’s ochtends vroeg wanneer het droog is. Zo droogt het water niet te snel op door de zon en blijven er minder resten achter.
 • Gebruik niet zomaar alles reiniger of groene zeep anders tast je de zonnepanelen aan. Voor wat hardnekkiger vuil is een zachte spons met water is voldoende.
 • Is uw dak lastig bereikbaar, maar ziet u vuil resten? Gebruik dan bij voorkeur een uitschuifbare wisser en probeer de panelen af te spoelen met een tuinslang. Neem geen onnodig risico met het betreden van het dak.

Let op: Gebruik geen schuurmiddelen, schuursponsen of ander schuurmateriaal. Dit zal de glasplaat van de panelen aantasten. Wees niet te hardhandig wanneer u de panelen schoon gaat maken.

Wat is salderen?2020-09-15T11:42:16+00:00

Salderen is het verrekenen van verbruikte stroom met de over diezelfde aansluiting geleverde stroom. Hiervoor ontvangt de afnemer dezelfde prijs (inclusief belastingen; energiebelasting, opslag Duurzame Energie en btw) voor de teruggeleverde energie.

De salderingsregeling veranderd vanaf 2023 in een terugleververgoeding.  In 2023 mag je nog 91 procent salderen. Dat wordt elk jaar minder, tot je in 2031 niks meer kunt salderen. Maar het blijft nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. In ruil daarvoor wordt een een terugleververgoeding uitgekeerd over het deel dat je niet meer mag salderen. Hoe hoog die vergoeding wordt is nog onduidelijk.

Belangrijk: als u energie produceert en u wilt gebruik maken van de salderingsregeling is het noodzakelijk dit te melden. U dient uw installatie via energieleveren.nl aan te melden, zodat u zeker bent dat u kunt gaan salderen. Om misverstanden te voorkomen is het ook wenselijk dat u uw installatie meldt bij de energiemaatschappij.

 

Wat is de SDE+?2020-09-15T11:48:16+00:00

Bedrijven en (non-profit) instellingen die duurzame energie (gaan) produceren, kunnen mogelijk gebruik maken van de subsidieregeling SDE++. Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-)profitinstellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving. De SDE++ is een verbreding van de voormalige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze nieuwe regeling stimuleert naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie.

Alle informatie met betrekking tot de SDE+ vindt u op de site van Rijksdienst van Ondernemend Nederland.

Heeft u nog vragen over de SDE+ en/of overweegt u deze aan te schaffen? Wij kunnen u daarbij assisteren!

Hoe vraag ik mijn B.T.W. terug?2019-04-15T07:51:06+00:00

Elize Energie biedt gratis B.T.W. teruggave service bij de aanschaf van een PV-systeem. Dit doen wij in samenwerking met de centrale B.T.W. teruggave. Wij sturen uw factuur door naar de Centrale, die gespecialiseerd is in het doen van B.T.W. teruggave bij zonnepanelen. Vervolgens neemt de Centrale eenmalig contact met u op voor aanvullende gegevens. Zij zorgen dan voor een nette en snelle afhandeling van de teruggaaf.

Opbrengstverschil tussen elektriciteitsmeter en monitoring omvormer2019-03-11T15:26:21+00:00

Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld is: “klopt het dat de geregistreerde hoeveelheid stroom varieert? Dat er een verschil is tussen de monitoring van de omvormer en de elektriciteitsmeter in de meterkast?” 

Dat klopt inderdaad. Er is dus geen reden voor zorg. De omvormer registreert alle, door de gekoppelde zonnepanelen, opgewekte stroom. Daarna wordt de energie die door de panelen wordt opgewekt, in eerste instantie rechtstreeks gebruikt door alle apparaten welke stroom vragen op het moment dat de panelen leveren (stand-by apparatuur, koelkast, radio, wasmachine indien deze overdag draait). Dit vind je op de elektriciteitsmeter niet terug.

Pas als de panelen meer energie leveren dan de vraag van dat moment, wordt de energie via de meter teruggeleverd en geregistreerd. Dit verklaart dus het verschil.

Geen geschikt dak, maar ik wil wel graag zonnepanelen. Kan dat?2019-03-13T12:34:50+00:00

Regelmatig krijgen wij de volgende vraag:

“We hebben interesse in zonnepanelen, maar hebben een ongeschikt dak. Wat heeft u ons toch te bieden?”

Om te beginnen, fijn dat u zo actief bezig bent met duurzame energie. Uw ‘probleem’ komen we vaker tegen en er komen (gelukkig!) steeds meer oplossingen. Elize Energie zorgt in de basis voor de installatie van zonnepanelen. Waar maakt niet zoveel uit. Wij zouden dus ook prima bij u in de buurt panelen kunnen plaatsen, maar dan heeft u er nog niet gelijk iets aan. Het realiseren is vaak niet het lastigste, om er zelf ook van te profiteren zal er echter het e.e.a. administratief geregeld moeten worden.

De mogelijkheden die wij voor u zien:

 • Zonnepanelen op een carport
 • Zonnepanelen op water
 • Zonnepanelen op land
 • Recent gelanceerd ‘Powerpeers’, waar we nog niet mee bekend zijn. Meer informatie..
 • Stroom inkopen via VandeBron. U kunt dan zelf aangeven waar u uw stroom vandaan wilt krijgen. Is dit natuurlijk niet 1-op-1 dezelfde stroom, maar u kunt er wel van uit gaan dat uw aandeel duurzaam wordt opgewekt. Meer informatie..
 • Tot slot zien we ook crowdfundingsplatformen ontstaan. Via deze platformen kan er worden geïnvesteerd in zon, vergelijkbaar met winddelen etc. Wij zijn hier zelf niet mee bekend. Bijvoorbeeld: https://www.zonnepanelendelen.nl/