Schoonmaken van zonnepanelen

Wij krijgen regelmatig een vraag over het reinigen van de zonnepanelen: “Hoe vaak is het nodig om je zonnepanelen te reinigen?” Hieronder volgen een aantal tips!

Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig met betrekking tot schoonmaken. In principe zijn de panelen zelf reinigend door de zelfreinigende laag. Met een regenbui zal het vuil vanzelf verdwijnen, toch kan af en toe controleren en schoonmaken van de panelen geen kwaad.

Een aantal tips:

  • Inspecteer de panelen een paar keer per jaar. Controleer met name de onderste aluminium rand. Doordat de panelen in een hoek staan zal zich hier wat vuil kunnen ophopen dat door de regen naar beneden is gespoeld.
  • Is er geen zichtbaar hardnekkig vuil (zoals vogelpoep), dan is het gebruik van een tuinslang voldoende om de panelen af te spoelen. Betreedt het dak niet indien dit niet nodig is.
  • Reinig de zonnepanelen bij voorkeur ’s avonds of ’s ochtends vroeg wanneer het droog is. Zo droogt het water niet te snel op door de zon en blijven er minder resten achter.
  • Gebruik niet zomaar alles reiniger of groene zeep anders tast je de zonnepanelen aan. Voor wat hardnekkiger vuil is een zachte spons met water is voldoende.
  • Is uw dak lastig bereikbaar, maar ziet u vuil resten? Gebruik dan bij voorkeur een uitschuifbare wisser en probeer de panelen af te spoelen met een tuinslang. Neem geen onnodig risico met het betreden van het dak.

Let op: Gebruik geen schuurmiddelen, schuursponsen of ander schuurmateriaal. Dit zal de glasplaat van de panelen aantasten. Wees niet te hardhandig wanneer u de panelen schoon gaat maken.

2019-03-11T19:29:29+00:00