Warmtepompen

Warmtepomp: verwarmen van de toekomst

Warmtepompen bieden dé oplossing uw bedrijf op duurzame wijze te verwarmen. Het einde van de klassieke, gasgestookte cv-ketel komt steeds meer in zicht. Vanaf 2021 zouden er geen nieuwe exemplaren meer mogen worden geïnstalleerd. Als de mono-cv-ketel in de ban wordt gedaan, scheelt dat in de CO2-uitstoot én in het gebruik van Gronings aardgas. Het alternatief is warmte van elders, met een hoofdrol voor de warmtepomp.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Binnen Elize Energie en Oosterhof Holman zijn we al sinds 2013 bezig met het ontwikkelen van een eigen warmtepomp. We geloven in een totaal en op maat gemaakt ontwerp. De warmtepomp hoort volgens ons een brug te vormen tussen de bron enerzijds, en het afgiftesysteem anderzijds. Door actief betrokken te zijn bij het hele proces en door de juiste partijen erbij te betrekken, willen we het warmtesysteem optimaliseren en afstemmen op de wensen van de bewoners. Dit concept hebben we met succes toegepast in een nieuwbouwwoning in Beetsterzwaag. Deze warmtepomp, die binnen Oosterhof Holman is ontwikkeld, heeft een COP van 7.0 (exclusief pompen). Dit is doorgaans hoger dan de gemiddelde commercieel verkrijgbare warmtepomp.

Hoe werkt de warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is goed te vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast heeft elektriciteit nodig om energie binnenin de koelkast te onttrekken, zodat een koude inhoudsruimte wordt gecreëerd. De onttrokken energie wordt vervolgens middels het radiatorachtige onderdeel aan de achterzijde van de koelkast afgestaan aan de omgeving. Door je hand achter een koelkast te houden is de afgestane warmte goed voelbaar. Een grondgebonden warmtepomp koelt in feite de bodem middels een verticale bodemlus. De onttrokken warmte wordt vervolgens middels vloerverwarming afgestaan aan de bedrijfsruimten. Kortom: een warmtepomp onttrekt energie van een lage temperatuur ‘bron’ (bodem), en dumpt deze vervolgens in een hogere temperatuur: vloerverwarming.

Waarom is dit interessant voor u?

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een zogenoemde COP-factor (Coëfficiënt of Performance). De COP is in feite de verhouding van de door de warmtepomp geleverde thermische energie over de opgenomen elektrische energie. Als een warmtepomp 4 kWh aan thermisch vermogen levert, en 1 kWh aan elektrische energie opneemt, levert dit een COP-waarde van 4 op. Bij een COP waarde van 2,8 presteert de warmtepomp hetzelfde als een HR-107 ketel in termen van stookkosten op huishoudelijk niveau. De warmtepomp verbruikt verhoudingsgewijs minder elektrische energie (en heeft dus een hogere COP) wanneer het verschil tussen de bron en afgifte temperaturen zo klein mogelijk is. Als de brontemperatuur hoger is en/of de afgiftetemperatuur lager, dan verbruikt de warmtepomp minder elektriciteit om de energie over te dragen.

Vloerverwarming heeft over het algemeen een lagere cv aanvoertemperatuur nodig om een woning te verwarmen, wat het veel geschikter maakt voor een warmtepomptoepassing dan voor standaard paneelradiatoren. Als je nóg verder omlaag wilt gaan met je cv aanvoertemperatuur dan ga je meer richting beton-kern activering.

Met het oog op morgen

De vastberadenheid en sterke visie van zowel Elize Energie als moederbedrijf Koninklijke Oosterhof Holman op het gebied van duurzaam verwarmen maakt ons een sterke speler maken binnen deze sector. Geen valse beloftes, maar een werkend en (financieel) rendabel systeem.

Advies nodig?

Bent u geïnteresseerd in de warmtepomp of andere duurzame energieoplossingen die Elize Energie biedt of heeft u vragen? Wij helpen u graag verder met advies of een offerte.

Vraag een offerte aan

Recent opgeleverd: Zonnepanelen Wieringa Bedum

In Bedum hebben we 1204 zwarte Longi zonnepanelen geplaatst met SolarEgde omvormer 82,8K.  Een grote klus, waarbij het grote oppervlak zwarte zonnepanelen voor een esthetisch geheel vormt op de twee dakdelen.

Lees verder over dit project