Zonneboiler

Naast zonnepanelen zijn zonneboilers een goede manier om te profiteren van zonne-energie. Toch zijn er verschillen tussen zonnepanelen en een zonneboiler.

Wat zijn de verschillen tussen zonnepanelen en een zonneboiler?

Waar zonnepanelen gebruik maken van zonne-energie om elektriciteit mee op te wekken, maar een zonneboiler kunt u gebruiken voor het verwarmen van uw water, voor de douche. Met zowel een zonneboiler als zonnepanelen kunt u besparen op uw jaarlijks energieverbruik. Ongeveer de helft van uw jaarlijkse energieverbruik opgaat aan warmte. Wat dat betreft is een zonneboiler interessant om in te investeren.

Hoe werkt een zonneboiler?

Elize Energie werkt met heatpipes. De collector, ofwel de heatpipes, ligt op het dak. De heatpipes vangen de warmte op en de warmte wordt afgegeven aan de geleider waarmee het water in de boiler wordt verwarmd. Feitelijk zijn de heatpipes glazen buizen, van geïsoleerd glas. Hierin zit een koperen buis die is gevuld met alcohol. De warmte van de zon wordt afgegeven aan de koperen buis, de alcohol verdampt en de warmte stijgt op. Bovenin de collector wordt de warmte afgegeven, de alcohol koelt af zakt naar beneden, waar het proces weer opnieuw begint. Deze warmte wordt door een vloeistof afgevoerd en in uw huis afgegeven via een geïsoleerde leiding. Deze vloeistof bestaat uit water met antivries (ook wel transportvloeistof genoemd). De naar binnen gebrachte warmte eindigt met de vloeistof in het voorraadvat. Met de warmte uit het voorraadvat kunt u uw huis verwarmen, zowel de douche als de verwarming. Het hoogste rendement haalt u als u de installatie gebruikt voor het duurzaam verwarmen van het tapwater.

ISDE subsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pellet kachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Om in aanmerking te komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie moet de zonneboiler voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De zonneboiler heeft een totale apertuuroppervlakte van ten hoogste 200 m2;
  • is bedoeld voor het maken van warm tapwater of voor het leveren van ruimteverwarming in combinatie met het maken van warmtapwater;
  • is voorzien van een productkaart en de bijbehorende technische documentatie;
  • wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

Advies nodig?

Bent u geïnteresseerd in zonne-energie en andere mogelijkheden die Elize Energie biedt of hebt u vragen? Wij helpen u graag verder met advies of een offerte.

Vraag een offerte aan

Recent opgeleverd: Zonnepanelen Winschoten

In Winschoten liggen de panelen weer strak op het dak.

Lees verder over dit project

De voordelen van Elize

Expertise en
deskundigheid

Transparant en
betrouwbaar

Advies
op maat

Hoogwaardige
kwaliteit

Professionele
projectcoördinatie

Elize heeft al meer dan 1000 installaties uitgevoerd

Lees wat anderen zeggen over Elize