Biomassa

Van organisch naar groen

Veel agrarische ondernemers kunnen veel energie besparen met de vergisting van biomassa. Biomassa is een verzamelnaam voor onder meer organische materialen, mest en plantaardige olie. Op biologische wijze worden deze organische stoffen omgezet in methaangas en kooldioxide. Uit dit vergistingsproces ontstaat biogas dat na reiniging in een gasmotor ka worden omgezet in warmte en groene energie. Ons moederbedrijf, Oosterhof Holman Milieutechniek heeft al een dertigtal co-vergistingssystemen mogen realiseren bij diverse veehouderijen. We leveren totaalconcepten, inclusief grondwerk en fundering, aansluiting op bestaande mestputten en de elektrische aansluiting van de installatie. Ook hebben we diverse nieuwe technieken en installaties ontwikkeld, zoals een mestraffinagetoren en een mini-vergister. Na de bouw volgt altijd een begeleidingsperiode van 6 maanden en continue doorontwikkeling voor het hoogst mogelijke rendement.

Hoe werkt een mestvergister?

In de vergister breken bacteriën onder zuurstofloze omstandigheden organische stof af tot methaan (CH4) en kooldioxide (CO2). Dit biogas lijkt sterk op aardgas en heeft een energie-inhoud van 50 tot 70 procent van die van aardgas. Daardoor kan biogas worden gebruikt in een gasmotor die warmte en elektriciteit opwekt, een zogenaamde warmte/kracht koppelingsinstallatie (WKK). Een andere mogelijkheid is het gas op te werken tot aardgaskwaliteit en aan het lokale gasnet te leveren.

Welke wet- en regelgeving geldt voor u?

Bij Oosterhof Holman Milieu techniek zijn we goed op de hoogte van de actuele wetgeving en regelingen op het gebied van digestaatverwerking, mestwetgeving, subsidiemogelijkheden en vergoedingen voor de levering van duurzame elektriciteit, warmte of biogas. Hierin ondersteunen wij agrarische ondernemers graag. Daarnaast hebben we ruime ervaring met het opzetten van economische haalbaarheidsberekeningen voor de financiering.

Advies nodig?

Bent u geïnteresseerd in de duurzame energieoplossingen die Elize Energie biedt of heeft u vragen? Wij helpen u graag verder met advies of een offerte.

Vraag een offerte aan

Recent opgeleverd: Zonnepanelen Bruunshoge VOF – Makkinga

Elize Energie heeft in het najaar van 2019 Melkveebedrijf Bruunshoge VOF in Makkinga verder verduurzaamd door 1.690 zonnepanelen te plaatsen. De zonnepanelen leveren in het eerste volledige productiejaar ca. 461.000 kWh, wat gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van ruim 150 huishoudens. Op de boerderij worden 200 koeien gemolken, welke zorgen voor 2 miljoen liter melk te produceren. De...

Lees verder over dit project

De voordelen van Elize

Expertise en
deskundigheid

Transparant en
betrouwbaar

Advies
op maat

Hoogwaardige
kwaliteit

Professionele
projectcoördinatie

Elize heeft al meer dan 1000 installaties uitgevoerd

Lees wat anderen zeggen over Elize