Volg ons: Twitter Facebook LinkedIn Google+ Instagram

BEL ONS (0594) 28 35 90

Technologie Zonneboiler

Footer-met-gras_foto4

Elize Energie heeft er voor gekozen om gebruik te maken van heatpipes in vacuümbuizen. Deze techniek is vele malen efficiënter dan de normale vlakke plaat collectoren en daarmee aantrekkelijker.

Vacuümbui
De vacuümbuis is een coaxiale glazen buis waartussen een zeer diep vacuüm heerst (

Heat pipe
De warmte wordt door middel van een aluminium staaf aan de heat pipe doorgegeven. De belangrijkste functie van de heat pipe is het transporteren van de warmte naar het te verwarmen medium. De heat pipe is gevuld met een vloeistof die bij een relatief lage temperatuur verdampt. De vloeistof verdampt door de door de zon opgewarmde vacuümbuis. Het verdampte gas stijgt naar de relatief koude bovenkant van de heat pipe waar het gas weer condenseert. De condensatie energie wordt afgegeven in de manifold aan de langs stromende vloeistof, in ons geval glycol of een bietenextract voor een compleet duurzame toepassing. De gecondenseerde vloeistof stroomt weer naar benden waarna de cyclus weer wordt herhaald. De cyclus stopt als de zon de vacuümbuis niet meer verwarmt, hierdoor kan er ook geen energie terug stromen.

Manifold
De uiteinden van de heat pipes zijn in de manifold bevestigd. Dit is een koperen buis met dwars daar op buizen waar de kop van de heat pipe precies inpast. Door de exacte passing en de geleidende pasta is de warmte overdracht maximaal. De uieinde van de heat pipes komen dus niet direct in contact met het koel medium waardoor er geen lek kan ontstaan. De pijpen en de manifold vormen samen de collector.

Regelsysteem
Het verwarmde medium wordt met behulp van een pomp naar het opslagvat getransporteerd. De pomp wort aangestuurd door het regelsysteem, zowel in de manifold als in de het water opslagvat zijn temperatuur sensoren geplaatst. Indien de temperatuur in het water opslagvat lager is dan de temperatuur in zal de pomp worden geactiveerd. De pomp stopt als de collector temperatuur gelijk of lager is dan de boiler temperatuur.

Opslagvat
Het opslagvat is een belangrijk deel van het zonneboiler systeem. Hierin wordt de warmte energie opgeslagen zodat er ook gedoucht kan worden als de zon niet schijnt of kunnen minder zonnige dagen overbrugd worden. Het koude toevoerwater stroomt onder het vat in en zal door de warmte van het zonnepaneel worden verwarmd via een in de tank geplaatste warmte wisselaar, het warme water stijgt naar boven waar het warme water wordt afgenomen. De grote van het opslagvat is mede afhankelijk van de hoeveelheid water die dagelijks wordt gebruikt en de overbruggingsperiode.

Zonnepanelen en zonneboilers zijn hot items in de duurzame energie branche. U legt iets op de daken en vervolgens bespaart u hiermee op uw jaarlijkse energiekosten. Maar hoe werken deze systemen nou precies?

Hoe werkt de technologie van een zonneboiler?
Elize Energie werkt met heatpipes. De collector, ofwel de heatpipes, ligt op het dak. De heatpipes vangen de warmte op en de warmte wordt afgegeven aan de geleider waarmee het water in de boiler wordt verwarmd. Feitelijk zijn de heatpipes glazen buizen, van geïsoleerd glas. Hierin zit een koperen buis die is gevuld met alcohol. De warmte van de zon wordt afgegeven aan de koperen buis, de alcohol verdampt en de warmte stijgt op. Bovenin de collector wordt de warmte afgegeven, de alcohol koelt af zakt naar beneden, waar het proces weer opnieuw begint. Deze warmte wordt door een vloeistof afgevoerd en in uw huis afgegeven via een geïsoleerde leiding. Deze vloeistof bestaat uit water met antivries (ook wel transportvloeistof genoemd). De naar binnen gebrachte warmte eindigt met de vloeistof in het voorraadvat. Met de warmte uit het voorraadvat kunt u uw huis verwarmen, zowel de douche als de verwarming. Het hoogste rendement haalt u als u de installatie gebruikt voor het duurzaam verwarmen van het tapwater.

Iets voor u?
Bent u geïnteresseerd in onze duurzame energieoplossingen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Laat u door ons adviseren of vraag een offerte aan. Wij helpen u graag.